sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Authentic Vera pizza Napoletana pizzataikina




Forno Bravon sivuilta nappasin yksinkertaisen ja hyvän ohjeen pizzataikinaan: Authentic vera pizza napoletana


Authentic Vera pizza Napoletana

500gr Italialaisia pizzajauhoja
325gr vettä
10gr suolaa
3gr kuivahiivaa IDY


Alla oleva ohje on oma versio tuosta Forno Bravon ohjeesta. Molemmat toimii, mutta itse pidän enemmän hitaasta nostatuksesta.


Viskasin yleiskoneen kulhoon kuivat aineet ja sekoitin lusikalla sen verran että hiiva ja suola sekottuu jauhoihin. Sitten vain kädenlämpöinen vesi perään ja kone päälle (Electrolux Assistent rullalla), 2min 1-teholla, 5min 2-teholla ja vielä 2min 1-teholla, tämän jälkeen käsin kevyt vaivaus ja jääkaappiin kohoamaan 24h.

Tämän jälkeen puolitin taikinan eli siitä tulee kaksi noin 420gr pallukkaa. Toisen laitoin takaisin jääkaappiin ja toisen huoneenlämpöön peitetyssä kulhossa noin 9h ajaksi ennen paistamista. Taikina kohosi aivan mukavasti ja sitä oli helppo työstää.

Vakiotäytteinä mozzarella raastetta, pepperonia ja tomaattimurskaa. Viiden minuutin uunittelun jälkeen pizza näytti tältä, helppoo kuin heinänteko.

Uunissa käytän 30mm paksua paistokiveä jonka lämpötila on noin 285c.








7 kommenttia:

  1. Näitä pitsapostauksia on ollut kiva lukea. Hyvännäköisiä piiraita saat aikaiseksi, tällä kertaa ilmeisesti ihan sähköuunissa? Kiven paksuudella taitaa olla oma vaikutuksensa, kun saat pohjasta paljon täplikkäämmän kuin minä ohuehkolla kivelläni. Mulla on muuten toi sama Assistent yleiskoneena, ja niin on muistaakseni Jeff Varasanollakin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Pitää yrittää testailla jotain uutta taas jossain välissä, enemmän keskittynyt syömiseen viimeaikoina.

    VastaaPoista
  3. Onhan sillä paksulla kivellä tietysti merkitystä, ohut pitää olla huomattavasti kuumempi paksuun verrattuna. Lämmitän kiven noin 280c asteiseksi, lämpötilan tarkistan ir-mittarilla.

    VastaaPoista
  4. Mistä olet löytänyt peräti 30 mm paksun kiven? Kuinka kauan sen kestää lämmetä? Tulitiilet ovat halpoja, ja niitä olen nähnyt ainain 25 mm paksuisina. Kävisiköhän tuollainen? Tuntuu, että massaa pitäisi saada alle enemmän, ja nykyinen pitsakiveni on myös halkaisijaltaan liian pieni, jotta sillä voisi paistaa kerralla useamman leivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hautakiviliikkeestä jossa työstävät kiveä, tuo minun on tummaa graniittia. Tulitiili pitäis olla aivan hyvä, mutta lämpiäminen saattaa kestää pidempään mitä graniitilla. Tuo graniitti lämpiää noin tunnissa tai hieman toista päälle. On mulla noita tulitiiliä iso läjä, mutta uunissa en ole vielä testannut, sen verran paksuja että lämpiäminen kestää varmaan 2-3h.

      Poista
    2. Okei, no tuo pari tuntia on kyllä liikaa. Kymppimillistä terästä olen miettinyt myös vaihtoehdoksi etenkin NY-tyylisten pitsojen paistamiseen, mutta muuhun leipomiseen se ei välttämättä sovi yhtä hyvin kuin kivi (tai ollenkaan). Valintoja, valintoja...

      Poista
  5. Pitää tuollainen teräslevy hakea kanssa joku kerta niin pääsee sellastakin testaan, tuollaisen saa varmaan kympillä tai parilla. Tuo 30mm kivi painaa aika paljon, kooltaan se on muistaakseni 380x380mm.

    VastaaPoista