lauantai 9. marraskuuta 2013

Beef jerky

Tekasin pitkästä aikaa pienen erän kuivalihaa. Raaka aineeksi nappasin naudan ulkofilettä hintaan 14.90e/kg.

Fileestä harvemmin tehdään kuivalihaa sen kalliimman hinnan takia, mutta maku ja rakenne puolestaan pitäisi olla parempi mitä paisteissa. Yleisestä tavasta poiketen leikkasin lihat poikkisyyhyn en syiden suuntaisesti kuten virallisesti pitäisi tehdä, olen huomannut että poikkisyyhyn leikattu on mureampaa ja hampaat pääsee huomattavasti helpommalla. Halvasta paistista syiden suuntaan leikattua jerkyä saattaa olla lähes mahdoton pureskella.


Hyvännäköistä ja käytännössä rasvatonta lihaa. Tästä on hyvä lähte leikkaamaan.



Leikkasin lihasta poikkisyyhyn noin 3-6mm paksuisia pihvejä, Jenkeissä pitävät 1/4" siivuista. Leikatessa huomasi jo että laatu on kohdallaan. Veitsi leikkasi nätisti poikkisyyhyn.




Tein lihalle myös jonkinlaisen marinadin, varsinaista ohjetta en käyttänyt vaikka niitä on netti pullollaan.
Lihoja ei ole mikään pakko edes maustaa mitenkään, jos tykkää puhtaasta mausta niin suola ja mustapippuri on varmaankin ne kaikkein yleisimmät mausteet mitä käytetään. Ananaksesta voi puristaa enimmät mehut taikka vaan palotella sekaan.

2dl soijakastiketta
2rkl balsamicoa
1tl savuesanssia
2tl savupaprikaa
1rkl valkosipulijauhetta
1tl cayenne chiliä
3rkl mustapippuria
100gr tuoretta ananasta (toimii lihan mureuttajana)
2rkl sitruuna täysmehua




Sitten vaan lihat pussiin ja marinaadi sekaan, jos löytyy vakuumikone niin käytä sitä, mutta pelkkä pussikin kelpaa. Annoin lihojen olla marinaadissa noin 12h jonka jälkeen nostin ne kuivuriin, jos et omista kuivuria niin homma onnistuu kyllä uunissakin. Uunista luukku raolleen ja lämpötilaksi 50-60c.




Obh:n kuivuriin pystyy laittamaan maksimissaan vajaa pari kiloa lihaa kerrallaan, itse laitoin reilun kilon ja ilmaakin jäi ritilöille jonkin verran. Paksumpia siivuja käyttämällä ja pakkaamalla tiiviimmin tuo 2kg menee nippanappa.




Annoin lihojen kuivata noin 12h kuivain päällä ja sitten vielä huoneenlämmössä aamuun saakka kaikenkaikkiaan +20h. Lihasta tuli erittäin hyvää ja maukasta, marinaadi toimi huomattavasti paremmin  mitä alunperin ajattelin. Ei fileestä saa varmasti huonoa tehtyä mitenkään, mutta marinadi toi kyllä makua sopivasti lisää.




En ajatellut ihan yhdeltä istumalta pistellä koko läjää poskeen joten leikkasin lihan pienempiin palasiin ja
annostelin noin 30gr/pussi jotka vedin sitten vakuumikoneella kiinni. Tällä tavalla maku ja aromit pysyvät myös paremmin tallella.





2 kommenttia: