perjantai 15. marraskuuta 2013

Cracker style - Rapeapohjainen Pizza
Vaihtelun vuoksi tein cracker style tyylistä pizzaa jossa on ohkanen ja rapsakka pohja. Pohjaa ei pyöritellä käsin vaan sen saa huoletta rullata vaikka kaulimella kauttaaltaan ohueksi. Taikinan voi kaulia suoraan vaikka paljaalle pellille, mutta pyöreä pizzapannu tietysti on pykälää parempi vaihtoehto. Jauhoina käytin Sunnuntain luomu vehnäjauhoja ja Italialaisia 00 jauhoja fifty-fifty.


Taikinassa ei ole mitään ihmeellistä:

450gr jauhoja
160gr vettä
1 1/2tl kuivahiivaa
1tl sokeria
1tl suolaa
1rkl kasviöljyä (rypsi/rapsi tms)

Optiona lisäsin vielä seuraavat ainekset (ei pakollisia):

2tl diastaattista mallasjauhoa
2tl Laihian mallasuutetta


Punnitse vesi ja lisää hiiva sekaan, sekoita yleiskoneella muutama minuutti taikka käsikäyttöisellä sähkövatkaimella kunnes hiiva on sekoittunut. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita huolella. Lisää jauhoseos
nesteen sekaan ja anna yleiskoneen vaivata noin 1/3 teholla 10min. Kitchenaidissa käytä taikinakoukkua ja 2 pykälää. Tämän jälkeen voit lisätä öljyn ja jatkaa vaivaamista 2-3min. Tässä kohtaa taikina on hieman samanlaista kuin murskattu keksi taikka kuiva murotaikina.

Kaada taikina pöydälle ja vaivaa käsin kiinteä pallo, tämän jälkeen voit laittaa taikinan muovikelmulla peitettyyn kulhoon 24h huoneenlämmössä. 

Vuorokauden kuluttua taikina näyttää jotakuinkin tämännäköiseltä. Tällä ohjeella taikina sitten oikeasti pitää olla sen vuorokauden eikä sitä laiteta aamulla kohoamaan ja illalla uuniin.
Uuni on lämmitetty 250c nyt vaan kaulimella hommiin ja taikina ohueksi levyksi. Tästä taikinamäärästä tulee
parikin kappaletta kohtuullisen kokoisia pizzoja, toisen pohjan esipaistoin ja siitä tuli huomattavasti parempi ja cracker tyylille uskollisempi. Pohjaan sitten kannattaa tehdä pieniä reikiä kauttaaltaan vaikka haarukalla.

Ikean groggy tarjotin toimii loistavasti pizzavuokana ja kaikenlisäksi rosteria + törkeen edullinen. Tässä samassa tarjottimessa valmistuu myös erittäin hyvät pannupizzat jne. Täytteiksi laitoin tomaattikastikkeen ja juuston lisäksi salamia, ananasta ja tuoretta jalapenoa.

Laitoin ajastimeen alkuun 10min jonka jälkeen sain vielä lisätä lähelle 5 minuuttia. Esipaistamalla pohjan pizza valmistuu hieman nopeammin ja siitä tulee vielä huomattavasti parempi. Kuvissa olevaa pohjaa en esipaistanut.

Valmis tuote on hyvin pitkälle sellainen kuin pitikin. Itselle tämä oli ensimmäinen kerta, kun cracker tyyliä jäljittelin ja ihmeen hyvin onnistui, toki erilaisia pizzoja on tullut pyöriteltyä jo satoja ennestään. Onnistunut pohja ottaa sopivasti väriä ja on todella rapea, mutta sisältä kuitenkin pieneltä osalta pehmeä. Rapeaa osuutta voisi verrata vaikka voileipäkeksiin joskin pizzassa tuo rapea osuus on ohuempi.
2 kommenttia:

  1. Mistähän olet hankkinut diastaattisen mallasjauhon? Tuntuu olevan Suomessa huonosti saatavilla.

    VastaaPoista
  2. Ebaysta ja Iherbista molemmista löytyy. Iherbista näköjään loppu, mutta lisää tulee.

    http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Malted-Barley-Flour-20-oz-567-g/35553#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=malt&rc=366&sr=null&ic=13

    VastaaPoista