lauantai 31. maaliskuuta 2012

Pizzataikina ilman hiivaa ?

Tässä ohje hiivattomaan pizzataikinaan.



Mittaa desilitra vehnäjauhoja + desilitra vettä, sekoita keskenään ja laita suljettuun astiaan 48h mielellään huoneenlämpö taikka lämmin paikka. Tästä tulee siis ns.hapanjuuri. Tämän jälkeen lisää jauhoja ja vettä vuorokauden välein suhteessa 50/50. Juuri on käytettävissä noin 3-5 päivässä, voit testata juuren toimivuutta tiputtamalla lusikallisen juurta vesiastiaa, taikinajuuren pitäisi jäädä pinnalle kellumaan. Juurta saat pidettyä elossa niin kauan kuin haluat kunhan muistat lisätä jauhoja ja vettä sillon tällöin tai vaikka joka päivä, jos vaan käytät sitä ahkerasti.

Perusohje videon muodossa

Itse taikinaan tarvitset seuraavat ainekset, ei umpimähkäisiä tilavuusmittoja vaan puntarin kautta.

Määrät ilmoitettu grammoina. Sanomattakin selvää että käytettävä suola on sitten merisuolaa esimerkiksi Maldon sormisuolaa eikä mitään pansuolaa.

Jauhoina normaaleja erikoiskarkeita, muitakin toki kannattaa testata.

Vettä: 330
Jauhoja: 510
Suolaa: 20
Hapanjuuri: 50

Taikinan teko edellyttää koneen käyttämistä ja minimissään käsikäyttöisen koneen jossa taikinakoukut paikoillaan.

1. Kaadetaan kaikki ainekset kulhoon paitsi laitetaan jauhoista vain 75%,
annetaan olla kulhossa 20min ennen sekottamista.

2. Sekoita muutama minuutti taikka niin kauan että kaikki on sekasin nätisti.
Laita liina päälle ja anna seistä 20min.

3. Sekoita pienellä nopeudella noin 5min jonka jälkeen voit alkaa lisäämään jauhoja. Kokonaisaika noin 10min.

4. Kun olet sekoittanut loput jauhot ja taikina on valmis jätä se pöydälle 20min jonka jälkeen sulje se tiiviiseen riittävän isoon astiaan jonka laitat jääkaappiin tekeymään noin 3-5 päiväksi.

Taikina pitää ja kuuluu olla TODELLA KOSTEA joten älä ihmettele tätä seikkaa ollenkaan!

Jos taikina on kuiva niin olet tehnyt jotain väärin, aloita homma alusta.


Vain ruokalusikallinen tai pari jauhoja tekee kosteasta taikinasta täydellistä kuin vauvan takamus, uskomattoman pehmeää.
Taikinaa vaivattu käsin edellisen kuvan jälkeen noin 30s, uskomatonta, mutta taatusti totta.
























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti