perjantai 4. tammikuuta 2013

Savustettu joulukinkku

Päätin savustaa joulukinkun normaalin sähköuunituksen sijaan. Savustamalla saadaan huomattavasti parempi maku kuin sähköuunissa. Homma hoidettiin siis 57cm halkaisijaltaan olevassa Weberin pallogrillissä, lämmönlähteenä brikettejä ja hieman hiiliä, savuaromista vastaa omenapuulastut.


Kinkuksi valikoitui Pajuniemen tuore luomukinkku sillä muita luomukinkkuja en edes kaupasta löytänyt, kilohinnaltaan aika lähellä ryöstöä 17.90e/kg. Painoa komeudella reipas 5kg.








Varasin brikettejä noin 5.5kg ja ne riittikin aivan mainiosti, kokonaiskesto savustuksella oli noin 10h.






Piippusytkärillä + sytytyspaloilla briketit tulille ja odottelemaan noin 20min kunnes ovat syttyneet kunnolla.
Tässä vaiheessa ei kannata kiirehtiä koska koko homma menee reisille, jos briketit ei kerralla syty kunnolla.

Matalassa lämmössä, kun paistellaan kinkkua niin brikettien määrässä saa olla tarkkana, noin 10-12 brikettiä riittää alkajaisiksi. Weberissä on kaksi erillistä hiilikoria ja näiden avulla pystyin helposti käyttämään Minion methodia mikä lisää paloaikaa huomattavasti eikä brikettejä tarvitse lisäillä koko aikaa Minion method






Kun briketit on syttyneet voidaan ne kaataa grilliin ja odottaa että lämmöt nousee sopivalle tasolle.
Sopiva lämpötila kinkun savustamiseen on epäsuoralla lämmöllä noin 100-130c. Käytin epäsuoraa
lämpöä joka tuli kinkun molemmilta puolilta.






Lämpötilan ollessa oikeassa haarukassa 100-140c voidaan lisätä savupuu ja kinkku samalla kerralla. 
Tästä 10h eteenpäin ja pitäisi olla kinkun valmista.







Grillin kantta ei sitten availla koko aikaa koska lämpö karkaa välittömästi harakoille ja kypsennysaika lisääntyy aivan turhaan. Ensimmäisen kerran nostin kantta vasta parin tunnin jälkeen. Lämpöjä saa ja toki pitääkin tarkkailla, mutta kansi jätetään rauhaan.


Parin tunnin jälkeen kinkku on ottanut jo väriä aika mukavasti.






Tässä kuvassa kinkku paistunut noin 5h, tässä välissä poistan nahan ja lisään kinkkuun ananasta,
kirsikkaa ja sokerilientä. Nahkaa ei tarvitse heittää roskiin vaan siittä voi tehdä suolaista snacksia paahtamalla
se rapeaksi uunissa.










Kirsikka ja ananas auttaa pitämään lihan kosteana eikä kinkun pinta pääse palamaan. Ananas ja kirsikat poistetaan riippuen kuinka paljon ne on kärähtäneet paiston aikana. Tällä kerralla osa oli kärähtänyt mustaksi joten otin kaikki ananasrenkaat ja kirsikat pois, kun kinkku oli valmis.

Kuten kuvasta voi huomata kinkusta ei löydä käytännössä ainoatakaan palanutta kohtaa. Kuvasta voi myös huomata nätin smokeringin joka on tulosta savun ja lihan kemiallisesta reaktiosta. Tähän pyritään aina savustettaessa lihaa, mutta välttämättä se ei joka kerta kuitenkaan onnistu.


Mitä makuun tulee niin tämä oli ylivoimaisesti parasta kinkkua mitä on koskaan tullut syötyä. Tästä lähtien valmistan joulukinkun joka vuosi grillissä ja mielellään savustettuna. 


Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille ja bloggaajille!






16 kommenttia:

  1. Hieno projekti ja varmasti hyvää lihaa - näyttääkin mehevältä :)

    Voitko tarkentaa, kuinka pitkään koko savustus kesti ja paljonko brikettiä kului?

    VastaaPoista
  2. Aika tarkkaan aikaa meni 10h kypsennyksessä, mutta tuossa on laskettu sekin aika mikä meni ananasrenkaiden ja kirsikoiden lisäämiseen sisätiloissa.

    Brikettejä meni kaikki mitä oli eli noin 5.5kg, mutta vähemmälläkin olisi selvinnyt.
    Grilli oli vielä seuraavana aamuna noin 12h savustuksen jälkeen lämmin ja osa briketeistä kyti vielä siinä vaiheessa. Palaa todella pitkään nuo briketit, mutta aina tahtoo tulla laitettua liian paljon.

    Tuota sun blogia on tullut selailtua kanssa useampaan otteeseen;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos selvennyksestä, noinhan ylempänä jo kirjoititkin, mutta halusin vain varmistaa. Parempi liikaa kuin liian vähän brikettejä niin ei jää lämpö vajaaksi.

    Hauska kuulla, että meidän saitti on tuttu. Joulun alla savustettiin kalaa ja ensimmäistä kertaa kokeilussa 2 kpl kokonaista kalkkunan filettä. Kalkkunasta tuli yllättävänkin mehevää ja sitäkin voin suositella, ellei ole jo entuudestaan tuttu. Kinkku oli mielessä, mutta pitää ottaa tästä mallia ja tehdä ensi jouluksi. Ellei sitä ennen innostuta :)

    VastaaPoista
  4. Meinasin laittaa kanssa kalkkunan Weberissä, mutta halusin testata luomukinkkua, kun tuollaistakaan en ollut koskaan maistanut. Otin kaupasta vielä 6kg juhlakinkun (15e) pakkaseen ootteleen niin saa jossain välissä savustaa tuon vaikkapa mesquite lastulla.

    Ei ole mesquite puusta mitään kokemuksia, ootko testannut tuota mihinkään ?

    VastaaPoista
  5. En oo käyttänyt mesquitea koskaan. Laita ihmeessä tänne raporttia, kun saat kokemusta siitä.

    VastaaPoista
  6. Hei, mielenkiintoinen rojekti. Voitko tarkentaa mihin savustus lastut laitoit ja kuinka paljon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin lastuja suoraan hiilien ja brikettien sekaan eli myös sinne minne tuli ei ollut vielä levinnyt. Lisäksi laitoin lastuja muutamaan folionyyttiin jotka laitoin ritilälle hiilien ja brikettien yläpuolelle. Yksi kinkku olisi vielä pakkasessa, pitää koittaa tässä kesän aikana savustaa sekin.

      Poista
    2. Lastuja meni tuossa koko aikana varmaankin noin 2 litraa, mitä enemmän laitat niin sen savuisempi lopputulos noin karkeasti.

      Poista
  7. Hyvä hyvä. Ite ostin just 57 cm Weberiin sen Smokenator lisäosan (Verkkokauppa.com) ja sillä oli tarkoitus testata myös kinkun savustamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä peli varmasti, joskus kattelinkin youtubesta jotain testin tynkää tuosta samaisesta härpäkkeestä. Ilmankin pärjää, mutta eihän noita vehkeitä koskaan liikaa ole;)

      Poista
  8. Hei,eikö nuo ananakset lihan pinnalla estä savustumista niiltä kohdilta vai tunkeutuuko savu läpi jotenkin?
    Meinaan savustaa 8kg joulukinkun tänä jouluna.
    Hommasin smokenator lisäosan, mutta sinä olit ilmeisesti pitänyt hiiliä kummassakin reunassa grillin mukana olevissa koreissa?
    Mitä tarkoitit minion methodilla? Laitoitko siis keskellekin jotain hiiliä aluksi vai vain koreihin reunalla.

    Kiitollinen tiedoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa estää jollain tasolla, mutta olin jo savustanut kinkkua 5h ennen ananaksen ja kirsikan lisäämistä. Tuossakin kannattaa olla tarkkana ettei tule liian savuisan makuista. Käytin näitä https://www.verkkokauppa.com/fi/product/42724/crbrb/Weber-brikettikorit molemmin puolin. Latasin korit täyteen palamattomia brikettejä ja kaatoin sytytettyjä sekaan molemmin puolin.

      Poista
  9. Ylihuomenna laitan myöskin itse kinkun savustumaan, mutta tällä kertaa tuollaisella Weberin smokey mountainilla. Pienehkö tuoresuolattu kinkku ilman luuta.

    VastaaPoista
  10. Luulin ettei toi mun viesti lähtenyt eilen, mutta kiitti vastauksista.
    Hommasin tosiaan smokenatorin, johon tulisi siis vain grillin toiseen laitaan hiiliä. Onko sulla fiilistä, että riittääkö vaan toispuoleinen lämpö? Kesällähän kyllä riittää hyvin ja nytkin on aika lämmintä.

    Joo liikaa ei kannata varmaan savustaa. Tyyliin 10h vaan olisko ehkä just jotain 5 - 6 tuntia ja loput vaan kypsyttelyä.

    Mites muuten pystyykö kinkkukastikkeen tehdä savustuksella valuneesta nesteeestä vai onko se liian kitkerää kamaa?

    Huomenna tosiaan aamusta sytyttämään grilliä!

    VastaaPoista
  11. Kyllä tuo toispuolinen lämpö pitäisi riittää hyvin (yläventtiili lämmönlähteen vastakkaiselle puolelle), tietty jos lyö oikein kovan pakkasen niin joutuu ladata hieman enemmän palavia brikettejä sinne smokenatoriin. Helsingin ja lapin välillä saattaa olla joulun aikaan helposti 30c lämpötila eroa niin tuokin merkkaa jo vähäsen.

    En oo tehnyt soosia noista rippeistä, veikkaan että aika suolasta voi olla eikä tuo vesittynyt savukaan mitään herkkua välttämättä ole. Äkkiähän siitä kastikkeen tekee, jos haluaa koittaa.

    Tiedät varmaan itse montako palavaa brikettiä tuo vaatii että saa lämmöt sinne 90-110c ? Liikaa ei kannata laittaa, mielummin liian vähän, kun siitä ei ole mitään haittaa vaan päinvastoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista brikettien määrää niin tarkkaan, mutta ennen smokenatoria minulla oli toinen sivukori täynnä brikettejä tai hiiliä. Lämpöä säädän sitten venttiileillä ja kyllähän ne aika kiinni saa olla. Varsinkin ylempi. "Tärkeämmissä" grillauksissa on ollut digitaalimittari näyttämässä grillin lämpötilaa ja nut on sellainen joka näyttää langattomasti grillin ja lihan lämpötilan ettei tarvii stressata sitä pihalla koko ajan. :) aika hyvinhän se pitää saman lämmön että harvoin sitä joutuu säätämään.

      Poista