perjantai 22. helmikuuta 2013

Pirullisen helpot moniviljasämpylät

Ostin muutaman säkin erilaisia jauhoja ja testailin niiden toimivuutta pizzataikinaan, no ei sämpyläjauhoista kovin ihmeellistä taikinaa tullut joten loput jauhot päätin käyttää sämpylöiden tekemiseen. Ohjeen otin reteesti suoraan pussin kyljestä, mutta toki tein ohjeeseen pientä jäynää ettei homma kävisi liian sutjakasti.

Pussissa suositellun nopean nostatuksen (20min) jätin suosiolla kiireisille ja itse laitoin taikinan kohoamaan 24h jääkaappiin jonka jälkeen vielä noin 8h huoneenlämmössä. Hitaasti kylmässä kohotettu taikina voittaa käytännössä aina suurella hiivamäärällä ja lyhyellä nostatuksella tehdyn taikinan niin maussa kuin gluteiinin muodostumisessa.

Jauhoina toimi Lidlin Bake Dreams sämpyläjauho ja ohje pussin kyljessä seuraavanlainen:

Perinteiset sämpylät (20kpl):

5dl vettä
1 1/2tl suolaa
2rkl sokeria
42gr tuorehiivaa ( käytin 0.5tl kuivahiivaa)
13dl sämpyläjauhoja
n.1/2dl kasviöljyä ( käytin rypsiöljyä, pienempikin määrä riittää)

Lämmitä hiiva kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Lisää suola, sokeri, jauhot ja öljy vähitellen.
Alusta taikina tasaiseksi. Kohota lämpimässä noin 20 minuuttia. Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna niiden
kohota pellillä noin 20 minuuttia. Paista uunissa 200c:ssa noin 15 minuuttia.

Ohjeesta poiketen sekoitin puoli tl kuivahiivaa suoraan jauhojen sekaan ja jätin tuorehiivan käyttämättä. Kohotin taikinaa yhteensä noin 32h joten näinkin pienellä määrällä pärjää mainiosti. Paistoin 200c:ssa, mutta paistoaika oli lähempänä 25 minuuttia kuin 15 minuuttia. Omasta mielestä pari ruokalusikallista öljyä olisi riittänyt ja lopputulos olisi luultavasti ollut täysin samanlainen, voitahan näiden päälle kuitenkin laitetaan.


Taikinasta muodostuu muutamassa minuutissa pallo jonka jälkeen taikinan saa laittaa kohoamaan peitettynä..


Kuvassa noin 24h jääkaapissa kohonnut taikina, vielä 8h huoneenlämmössä jonka jälkeen uuniin.


Valmiita sämpylöitä tuli noin 20kpl kuten ohjeessa mainittiin, taikinapalat punnittu ennen paistamista noin 70gr/kpl.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti