sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Jim Laheys no-knead pizza

Maineikkaan no-knead leivän luojalta leipurimestari Jim Laheylta on ilmestynyt myös ohje vaivaamattomaan pizzataikinaan mitä piti päästä testaamaan pikimmiten. Pizzataikina tehdään käytännössä täysin samalla tavalla kuin no-knead bread.


No-knead pizzataikina

500 gr vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
2 tl merisuolaa
3.5dl vettä


Sekoita jauhot, hiiva ja suola mielellään suuressa kulhossa. Lisää vesi ja sekoita käsin taikka lusikan avustamana noin minuutin ajan jonka jälkeen kulho peitetään tiiviisti. Taikinan annetaan nousta huoneenlämmössä noin 8-24h riippuen lämpötilasta. Taikina saa vähintään tuplaantua. Kun taikina on kohonnut voidaan siitä tehdä pizzapalloja joiden annetaan kohota suljetussa astiassa vielä muutama tunti ennen paistamista.

Käytä lämmintä noin 40 asteista vettä, kylmää vettä käytettäessa kohoaminen kestää kauemmin. Voit  kohottaa koko taikinan myös jääkaapissa tällöin aikaa menee useampi päivä.

Tämä oli yksi parhaita taikina ohjeita mitä olen käyttänyt pizzan tekemiseen, kuvat puhukoon puolestaan.








 


  










6 kommenttia:

  1. No huh! Aika hemmetin hyvän näkösiä pitsoja.. etenki toi pohja!

    VastaaPoista
  2. Tätä täytyy kyllä päästä testaamaan, taidan antaa ensin tuon porsaan fileen savustua, mutta jos huomenna vääntäisi tuon taikinan ja torstaina paistelisi. Millaisessa uunissa/lämpötilassa pizzat paistoit?

    -Ville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savustettua porsasta omnomnomnomnommm! Unohdin kirjottaa tuohon ohjeeseen että siinä vaiheessa, kun teet taikinasta palloja niin muista käyttää jauhoja sillä taikina on kosteaa eikä sitä sellaisenaan pysty leipomaan kovin helposti.

      Käytän tänäpäivänä Obh pizzaprontoa ja normaalin kotiuunin kombinaatiota eli ensimmäinen minuutti paistetaan pizzaprontolla +400c lämmössä tällä saadaan pohjaan erinomainen tulos ja sitten suoraan kotiuuniin kuuman grillivastuksen alle noin 5-10cm päähän ruskistumaan pinnasta.

      Pyrin siis sellaiseen Ny-style & Napolitana tyyliseen pehmeäpohjaseen pizzaan missä on kuitenkin mustia pilkkuja (charred), pizza pitää olla taitettavissa ilman että pohja murtuu.

      Näillä metodeille laatu on mielestäni viimeaikoina ollut pykälän parempaa kuin mihin olen koskaan Suomessa törmännyt. Jos Pizzaprontoa ei ole niin kehotan hankkimaan, aivan ehdoton vehe! Onnea paisteluun ja laittele toki kysymystä tuleen, jos jokin jää askarruttamaan.

      Poista
  3. Pizzapalloihin sitten sauma aina alaspäin tähän tyyliin: http://www.youtube.com/watch?v=he-V1J86REA

    Nostatus tarpeeksi isossa ja suljetussa astiassa.

    VastaaPoista
  4. Ai että, aivan ihanan ja herkullisen näköisiä! Nyt tuli kyllä pizzahimo! :D

    VastaaPoista