keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Porsaan ribsit & baby back ribsit

Ribsejä löytyy paria sorttia elikkäs spare ribsejä ja baby back ribsejä, periaatteessa samaa tavaraa, mutta eri kohdasta leikattuja. Valmiiksi leikatusta rivistöstä voi olla aika vaikea tietää kumpaa sorttia ribsit sattuu olemaan, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää luiden kokoa. Jos luut on huomattavasti paksumpia kuin pikkusormi niin silloin on luultavasti kyseessä spare ribsit, baby back ribsien luut on myös enemmän kaarevia kuin spare ribsien.


Luiden kaarevuuden ja paksuuden perusteella oletan että tässä on noin kilon verran baby back ribsejä.
Lihatiskillä saattavat tietää, jos kysyt erikseen baby back ribsejä, mutta luultavemmin joudut itse kertomaan mitä ne ovat.






Maustoin ribsit samalla mausteseoksella mitä käytän melkein kaikkeen grillattavaan, ohje löytyy aiemmista postauksista.
Voit laittaa mausteet jo edellispäivänä ja kietasta folioon tai kelmuun, nämä  kuitenkin meni maustamisen jälkeen heti grilliin.






Tällä isommalla Weberillä alkaa vasta nyt saamaan lämmöt oikealle tasolle. Venttiileillä saa säädettyä lämpöä jonkin verran, mutta se suurin säätö tehdään kuitenkin brikettien tai hiilien määrää muuttamalla. Laita mielummin liian vähän kuin liian paljon, jos haluat varmuudella kypsytellä matalassa lämmössä. Tuollainen 150c mittarin näyttämänä sopii jo hyvin hitaasti kypsennettävälle lihalle, kun muistaa että kypsennys tapahtuu epäsuoralla lämmöllä.






Laitoin ribsit toiseen päähän hieman päällekkäin ja niiden kaveriksi vielä kilon verran kanan rintaleikkeitä.
Olisiko tässä tupruteltu noin 1 ja 1/2h.






Nettiä selaamalla selviää nopeasti että ribsien valmistukseen menee tuntitolkulla aikaa ja itselläkin meni reipas 3h, tosin sekin on vain puolet siitä mitä useimmat pitävät referenssinä. Kanan rintaleikkeet jätin muhimaan vielä tunniksi eli ne oli grillissä reilun 4h. Tein näistä hieman kuivemman version eli lisäsin bbq kastiketta vain pari kertaa tuon 3h aikana, sellaisen tahmaavan herkkupinnan saa lisäämällä kastiketta ainakin 5-6 kertaa.











Itse ateriaan keittelin hieman uusia perunoita ja niiden lisäksi tekasin salaatin missä jäävuorisalaattia,
tomaattia, kurkkua, punasipulia ja ananasta.






Jos tykkää niin ribsien päälle voi kaataa vielä hieman kastiketta, itse käytin Amazonin chipotlea.





Tässä vaiheessa kiitokset kaikille lukijoille ja parannus ehdotuksia otan edelleen mielelläni vastaan.


3 kommenttia:

  1. Taidanpas erehtyä kokkailemaan joku päivä :P
    Mikäs olisi sopiva lämpötila jos jaksaisi kokkailla 5-8h... jossain 110C:ssä?

    VastaaPoista
  2. Kyllä tuo 110c pitäisi toimia oikein hyvin, itsekkin testaan vielä jossain kohtaa uudemman kerran ja sitten lämmöt hieman yli 100c ja +6h. Bbq kastiketta taikka omenamehua kannattaa varmaan valella vaikka 30min-60min välein niin ei varmasti pääse liha kuivumaan edes vahingossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa laittaa tuonne grillin päälle esimerkiksi folioastia jonka täyttää vedellä taikka muulla nesteellä, lämmetessään luovuttaa mukavasti höyryä ja kosteutta. Itse tapaan laittaa yhden taikka pari noin 0.7dl folioastiaa vettä täyteen, astian voi laittaa ylimmälle ritilälle taikka hiili&briketti ritilälle.

      Poista