keskiviikko 2. toukokuuta 2012

DIY: Kylmäsavustimella savujuustoa



Savujuustoja löytyy vaikka minkälaisia, mutta  Suomessa savujuustoista on varmaan 99% savustettu
lepällä eikä valikoima muutenkaan ole kovin kattava. Itse halusin testata maailmalla erittäin suosittua hickory
puuta joka toimii myös lihalla enemmän kuin hyvin.

Ennen savustamisen aloittamista pitää tietenkin valmistaa itse savustin, siispä Biltemaan.
Ostin Biltemasta vaatteiden yms romujen säilytykseen tarkoitetun 47L muovilaatikon + lisävarusteena
kannen, laatikko on bonuksena merkattu elintarvikekelpoiseksi.



Hyvä ja halpa laatikko kylmäsavustukseen, sopii myös säilytykseen.


Jotta savua saadaan tuotettua pitää olla jonkinlainen vastus millä puuta voidaan kuumentaa, itse
päädyin kellarissa lojuvaan vanhaan 25w sähkökolviin.  Tein kolville tiiviin läpiviennin muutamasta pähkinäpuun
palasesta, näin kolvi saadaan sisälle ilman että kansi jäisi raolle ja savut karkaisivat asuinhuoneistoon.


Joudut avaamaan kolvin että saat kaapelin 6mm aukosta sisään.


Laitoin kolvin alustaksi keraamisen kulhon ja pienen lasilautasen, itse savustuspuulle
tein astian ananaspurkista johon lovesin pari aukkoa kolville. Savustuksessa tulee aina
kosteutta ja nesteitä tippuu pohjalle, folio helpottaa siivoamista joskaan ei ole pakollinen.

Käytännössä tässä on ritilää taikka telinettä lukuunottamatta kaikki mitä tarvitsee savustamiseen,
itse käytin hellasta lainattua ritilää joka kiilautui sopivasti tuohon laatikon väliin joten sen ihmeempiä
virittelyitä ei tarvinnut. Teen myöhemmin 2-3 kerroksisen hyllyn tuonne sisälle.





 Reipas 3h savustusta takana ja juusto alkaa olemaan valmista folioon. Netistä pikaisella
 lukemisella selviää että juusto kannattaa laittaa suljettuun astiaan, vacumiin taikka folioon
 jopa viikoksi odottelemaan ennen syömistä. Tuossa ajassa savu jotenkin sitten jakaantuu
 tasaisemmin koko juustoon ilman että savu maistuisi pelkästään pinnassa.

 Maistoin juustoa toki välittömästi, kun savustus oli päättynyt ja eihän se todellakaan kovinkaan
 hyvältä maistunut, tuhkakuppi tuli mieleen. Pari päivää myöhemmin maku oli jo muuttunut
 todella paljon parempaan suuntaan, tämähän on helkkarin hyvää.

Savustajat neuvoivat myös surutta leikkaamaan pintakerroksen suoraan roskikseen ja
tuo onkin hyvä idea koska pinnassa savunmaku on todella vahvaa.

Seuraavalla kerralla taidankin testata miedompaa savustusta leppälastulla ja kenties samalla kerralla
testaan lohen kylmäsavustusta.



Kuvassa etualalla savustettu ja takana originaali.

3 kommenttia:

  1. Ihanko sisällä asunnossa savustit? Tuleeko paljon hukkasavua huoneeseen kun kannen avaa?

    VastaaPoista
  2. Asunnossa sisällä. Riippuu aika paljolti kuinka paljon savua on itse savustimen sisällä, liesituuletin ja tuuletusikkuna auttaa tietysti. Halutessaan savut voi käydä päästämässä vaikka ulkona pois, jos pelkää hajuhaittoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa lupaavalta. Kerrostaloasujana olen miettinyt kovasti miten saisi savustettua silloin kun mökkikausi ei ole aktiivinen. Täytyykin harkita jotain vastaavaa.

      Poista