keskiviikko 5. syyskuuta 2012

No knead bread - NY Times

Leipäresepti The New york Times lehden Dining&Wine osiosta vuodelta 2006.
Varmaankin yksi maailman suosituimmista no knead bread ohjeista.

Alkuperäinen ohje:

New York Times Recipe: No-Knead Bread


 
Kyseessä siis erittäin helppo leipäohje missä ei tarvita taikinan vaivaamista kuin 1min käsipelillä.


7.2dl vehnäjauhoja
1 1/4tl suolaa
3.85dl kylmää vettä
1/4tl kuivahiivaa


1. Sekoita kulhossa jauhot, hiiva ja suola. Lisää vesi ja sekoita haarukalla noin minuutin
ajan taikka kunnes taikina on sekoittunut. Peitä kulho muovilla ja jätä huoneenlämpöön noin 12-18h.

2. Taikina on valmis kunnes pinnassa näkyy pieniä ilmakuplia taikka niiden kraatereita.
Ripottele jauhoja työtasolle ja kaavi taikina jauhojen päälle; ripottele jauhoja myös taikinan päälle ja
taita taikina pariin kertaan. Laita muovi kevyesti taikinan päälle ja anna levätä 15min.

3. Ripottele jauhoja työpöydälle niin että pystyt muotoilemaan taikinasta pyöreän ilman että
taikina jää sormiin kiinni, taikina tottelee hyvin joten muotoilussa ei kestä kuin muutaman sekunti.
Laita leipä kulhoon ja pyyhe päälle, anna nousta noin 2h.

4. Lämmitä uuni 225c noin 30min ennen kuin taikina on valmis uuniin. Lämmitä paistoastia
kuumaksi esimerkiksi syvä lasinen vuoka, irtopohjallinen kakkuvuoka tai vaikka valurautapata,
tilavuutta saisi olla noin 3-4L ja kansi olisi hyvä olla, jos et omista kantta niin käytä vaikka lautasta.
Paista leipää 30min kansi päällä ja vielä 15-30min ilman kantta kunnes pinta on saanut väriä.


Ohjetta voi toki muokata miten tykkää, itse korvasin 2.5dl vehnäjauhoja samalla määrällä kauraleseitä.
Käytin valurautapadan sisällä uunipaperia jotta leipä olisi helpompi nostaa sinne ja että se ei vahingossakaan
jäisi pataan kiinni.




Taikina kohonnut yön yli keittiön työtasolla, kuvassa taikina on jo hieman lässähtänyt.

















Taikinasta muotoiltu pyöreä leipänen jota kohotettu noin 2h muovikulhossa.
Huomaa viillot mitkä leikattu saksilla.

 















Uunissa 225c 30min valurautapadassa kansi päällä ja noin 15min ilman kantta.
 
















 Kuoreltaan rapea ja sisältä pehmeä.
 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti